Compartir a:

Fre davanter vista general Renault Dauphine

El cotxe tremola en frenar (Renault Dauphine)

La situació: El Renault Dauphine tremolava en frenar

El misteri dels tremolors al frenar sembla a prop de ser resolt. El cotxe no frenava malament (considerant allò que es pot esperar d’aquest vehicle), però tremolava en frenar, sobretot al final del recorregut del pedal. No era una situació greu -ni tan sols era detectada a la ITV- però sí incòmoda.

El diagnòstic

Fa uns dies vaig descobrir que les sabates tenen 30mm d’amplada (primer model de Dauphine) mentre que els tambors que porta aquesta unitat admeten sabates de 35mm d’amplada (segona versió del Dauphine). Vaig poder constatar-ho en base a una documentació que vaig trobar on comparava l’amplada de la “pista” del tambor Vs la mida de les sabates. De fet, una part de la “pista” interior del tambor se la veu clarament no usada (lamentablement, no en tinc fotos, perquè els tambors ja han passat per la rectificadora)

Sabata fre Renault Dauphine: Versió ample de 30mm
Sabata fre Renault Dauphine: Versió ample de 30mm
Sabates de CIPERE per a Dauphine model 35mm ample
Sabates de CIPERE per a Dauphine model 35mm ample

A les fotos següents, encara estan muntades les sabates de 30mm. Es pot veure el “joc” que tenen a la part de baix (veure a les fotos els cercles senyalitzats en vermell, fes clic a la imatge per veure-la en detall). En una es veu com es pot moure amb un tornavís cap a “dins” i “fora”. Aquest joc que amb un tornavís és molt fàcil de fer, és previsible que passi en el moment que el bombí empeny les sabates de fre. A banda d’això, com comentava, el tambor tenia (abans de la rectificació) una part de la pista que no té marca de fregament de sabata.

La solució

He pogut localitzar les sabates de 35mm d’amplada a CIPERE (un proveïdor francoalemany). Addicionalment, Els tambors s’han portat a rectificar (per molt poc, però encara són dins dels marges de tolerància dels 229,2 mm del Renault Dauphine per al diàmetre màxim interior després de rectificar).

Muntaré en uns dies les noves sabates i els tambors rectificats. Estic gairebé convençut que la superfície de contacte més gran, les sabates de l’amplada que els correspon, i els tambors rectificats milloraran extraordinàriament la frenada i el problema se solucionarà. De fet ja vaig viure aquesta experiència en un altre cotxe fa uns anys.

On comprar-les?

Les sabates noves les podeu trobar a CIPERE. No són gaire barates, però és cert que tampoc no hi ha gaires alternatives. Per al Dauphine es venen els folres de les sabates, però les sabates completes no són fàcils de trobar (al contrari del que passa al Renault 4CV on les sabates completes es troben molt fàcilment en diversos proveïdors). Clica el link a continuació si vols anar al producte (o bé aquí )

Aquesta és una situació que he trobat en molts clàssics antics: Manteniments deficients (o almenys millorables) que se li van fer a cotxes clàssics molts anys enrere i un cop descoberts, després de la seva resolució, fan que la situació es resolgui. En futurs post us comentaré com a exemple sobre l’OVERDRIVE d’un MGB que va tornar a la vida només fent-li un manteniment adequat

Desplaça cap amunt