Compartir a:

Carregador USB Miniatura, entrada 5-24V - Sortida estàndard USB 5V

Connector USB per a cotxe clàssic

De vegades necessitem haver de connectar algun petit aparell dins del nostre clàssic. Pot ser una toma per carregar un telèfon, un GPS portàtil, o qualsevol aparell dinstal·lació (semi)permanent.

A l’època actual, molts d’aquests aparells venen amb un cable USB que es fa servir per alimentar-lo. L’USB (acrònim d’Universal Serial Bus) és una interfície que es va dissenyar fa uns quants anys per transmetre dades entre dispositius de manera ràpida i capaç de suportar connexions/desconnexions amb els dispositius encara en marxa.

Al marge d’aquesta funcionalitat, els connectors USB incorporen un senyal de 5V permanent entre els pins 1 i 4. És a dir, dels 4 pins de l’USB, tots dos del centre són de dades (senyal i massa) i els dos de l’extrem són 5V permanents.

El tipus de connector USB que segurament no volem/podem al nostre clàssic

El fet que aquest tipus de connector s’hagi convertit en un estàndard, i la necessitat d’abaratir costos, fa que una gran quantitat d’aparells de baix voltatge prescindeixin de cap tipus d’alimentador propi i, per tant, siguin dissenyats per alimentar-se a través de una presa USB (la qual cosa -diguem-ho tot-, té també l’avantatge que finalment hàgim acabat amb la quantitat ingent d’alimentadors propis que cada aparell portava i que representava una cosa realment infernal).

El petit problema amb els nostres clàssics és que hi ha alguna cosa que -en general- no volem: no volem un connector d’encenedor o similars dins de l’habitacle (per un tema d’estètica).

.

Per evitar això encara hi ha adaptadors en forma de capseta que es pot instal·lar a l’interior de manera discreta. Però també tenen un problema estètic: Les sortides USB són aèries, de manera que és difícil d’integrar en algun punt de l’interior del cotxe sense que es vegi. Em refereixo a un dispositiu com aquest:

Però al marge de la part estètica, hi ha alguna cosa més: si el nostre cotxe clàssic té instal·lació elèctrica a 6V, el 99,9% d’aquests adaptadors funcionen només a 12V d’entrada. Així que els cotxes d’instal·lació elèctrica a 6V es queden fora..

En el meu cas, tenia la necessitat d’instal·lar un petit velocímetre al Renault 4CV. Hi ha uns models que són molt petits, funcionen per GPS i si s’instal·len de manera adequada, poden quedar escamotejables, de posar i treure, o bé en un lloc discret que només quedi a la vista del conductor i no faci lleig l’habitacle. En el cas del 4CV, la necessitat va venir per tenir una mica més precís que el velocímetre del quadre, el qual, malgrat haver canviat la sirga (cable) de la caixa de canvis a l’instrument, té una certa imprecisió.

Un alimentador USB amb entrada entre 5 i 24V a una placa de 2,5 cm

Doncs bé, finalment localitzem aquesta petita meravella de producte: És un mini circuit (fa 2,5cmx1,5 cm) amb presa USB i el millor: admet qualsevol entrada de voltatge entre 5 i 24V, lliurant 5V estabilitzats a la sortida de l’USB.

El millor: el preu. A data d’aquest article (Març 2023) l’aparell costa 0,68 euros+ports (calcula entre 1 i 2 euros de ports)-

En el meu cas, les proves que li heu fet han resultat satisfactòries. Aquestes són les que li he fet:

  • Alimentar el velocímetre esmentat: un quart d’amperi de consum en el cas màxim
  • Alimentar un telèfon mòbil en càrrega ràpida: 0,5 Ampers si l’aparell rebia 12V d’entrada. I al voltant d´un amperi si rebia 6V.
  • Canviar el voltatge d’entrada (ho he provat amb una font de laboratori) per veure el circuit era capaç de mantenir estable la sortida del connector usb: fins on he provat, entre 5 i 15V l’aparell continua proporcionant senyal estable. Per sota de 5V d’entrada, l’aparell i no funciona ni entrega senyal a la sortida. Però en el rang mencionat, he pogut provar que funciona (insisteixo : ​​canviant el voltatge a temps real sense desconnectar res)

Aquestes fotos són el monitor duna f’ont dalimentació de laboratori que s’ha utilitzat per provar el circuit simulant diferents voltatges d’entrada. El voltatge (en groc al peu esquerre de la pantalla de la font) és el d’entrada a l’alimentador. Els ampers que es llegeixen al peu dret de la pantalla de la font és la intensitat que passa depenent de la càrrega de laparell USB connectat. En el cas del consum de de 0,05 amp es tracta del petit velocimetre GPS (en configuració de repòs, segurament en funcionament consumirà una mica més). Els següents amb mitjà i un amperi de consum respectivament es corresponen amb un telèfon mòbil en càrrega ràpida alimentant l’adaptador amb 6 i 12 volts respectivament.

Com et comentava, vam poder constatar que l’aparell és tolerant a canvis al voltatge d’entrada, fins i tot canvis bruscos, sense que això impacti a l’estabilitat del senyal de sortida. També verifiquem que fins a 5V es pot baixar el senyal d’entrada sense que això afecti el funcionament. A menys de 5V dentrada, es para. Sigui com sigui, aquest adaptador NO és un booster (elevador) de corrent continua. De manera que si el que necessites és un elevador de corrent continua (exemple, el clàssic de 6V a 12V), et pots mirar aquesta entrada

On comprar-lo?

Jo l’he trobat a Aliexpress. Òbviament, no és l’únic proveïdor. Però almenys aquí el pots trobar als següents enllaços:

  • A Aliexpress, sota el nombre d’ítem 1005005219811934
  • A Aliexpress, Sota la descripció (et sortiran molts articles, aquest entre ells): Carregador de sortida USB de CC 6-24V 12V/24v a 5V ,
  • En aquest enllaç

Conclusió

Realment la miniaturització de l’electrònica i la industrialització dels processos de fabricació han fet possible la creació d’aparells amb aquestes prestacions, d’aquesta mida i preu. Fa pocs anys, un estabilitzador d’aquestes característiques hauria costat molt més (segurament 100 vegades la quantitat que val aquest) i en una mida molt més gran. Penseu que parlem d’una placa que fa 2,5cm de llarga per 1,5cm d’ampla que ja inclou soldat el connector USB i que costa menys d’un euro.

Pel compacte del disseny, es pot instal·lar a qualsevol part de l’habitacle i fer-ho invisible. Ja queda a criteri de cadascú, buscar un lloc que l’aparell quedi fix i només surti la connexió USB

Un darrer comentari: ho he esmentat diverses vegades aquí com “l’aparell” però en realitat no ho és: És més aviat un circuit. De manera que jo personalment et recomanaria que li facis una instal·lació dins d’una petita caixa, o que si això no és possible, li deixis anar un connector de “torreta” als connectors d’entrada (els connectors són directament el “topo” de la placa de circuit imprès, com pots observar a les fotos) i així ho puguis treure/posar/reemplaçar o bé fixar-ho a una instal·lació més sòlida des del punt de vista mecànic.

Desplaça cap amunt