Renault Dauphine/Gordini planxa central protegeix baixos

El meu cotxe clàssic perd oli (iV)

Protecció de baixos zona central Renault Dauphine/Gordini

Renault Dauphine/Gordini planxa central protegeix baixos

Com a segona part de l’entrada “part III” de “el meu cotxe clàssic perd oli” que centrem en el Renault Dauphine/Gordini, et presento aquesta amb la planxa de protecció central.

Com et comentava en l’esmentada “part III“, el Renault Dauphine/Gordini té completament desprotegits els baixos en la seva part posterior. És curiós, perquè de fet hi ha una part que sí que va protegida de sèrie (a les nostres fotos la veuràs que està pintada de color platejat (nosaltres la pintem així en el seu moment). Però la part posterior (entre el centre del xassís i el conjunt “motor-diferecial-caja_cambios”) no hi ha res. I per allà passen tots els cables, varetes i comandaments entre el motor i el cockpit (incloent-hi el cable de la bateria que va al motor d’arrencada, ja que al Renault Dauphine, al contrari que al Renault 4CV, la bateria va davant)

A més en aquesta zona tenim un altre tap d’oli susceptible de donar alguna que altra “humitat”. Aquest és el de la caixa de canvis. Certament és el menys conflictiu, i no sol donar problemes. Però ja que protegim el baix, protegit queda també el tap.

Instal·lació de planxes de protecció, facilitat de desmuntatge, i revisions periòdiques

Aquest és un punt que encara que pugui semblar evident, no per això és menys susceptible de ser esmentat: el fet que protegeixis els baixos del cotxe no vol dir òbviament que ja no sigui necessari revisar-los :-). És per això que aquestes planxes, si t’adones, són molt fàcils de treure i posar i totes elles van subjectes amb perns que es manipulen des d’un sol costat. Així que la nostra recomanació és que periòdicament -per exemple en els canvis d’oli- revisis les safates de recollida de líquids, on, si hi ha alguna pèrdua, la podràs veure directament per la seva presència a les zones de recollida amb escuma que les planxes tenen.

La planxa central

Renault Dauphine/Gordini planxa central protegeix baixos

Aquesta es fixa als baixos en quatre punts:

  • A la part de darrere s’ agarra a les mateixes esquadres que subjecten la part de davant de la planxa posterior. Mira aquí els detalls.
  • A la part de davant, s’ancora al travesser que hi ha al centre del xassís mitjançant dues trufes reblables, com ja et comento a la part anterior d’aquest post de Renault Dauphine, una petita maravella que permet inserir rosques femella quan només tens accés des d’una banda, i el millor, amb possibilitat de grans si cal, tal és la fermesa que adquireixen quan s’instal·len.

Femelles reblables. Per fixar perns on només tens accés per una banda

Aquí de comparteixo un vídeo d’un proveïdor d’aquest tipus de material que explica la tecnologia de les tenalles reblables (també les han en format rosca mascle, o sigui “espàrrecs reblables”).

L’eina que fan servir en aquest vídeo és d’aire comprimit, però també existeix com a complement una cargoladora de bateria per uns 70 euros (preu a Espanya el 2023), i que dona idèntic resultat.

Aquest vídeo, com et comento és d’un proveïdor concret d’aquest tipus de material, però al mercat hi ha molts proveïdors del mateix, així que no tindràs problema a trobar-ne un al teu lloc de residència.

Planxa central: Esquema, i posada en pràctica

Sense més dilació, passo a mostrar-te aquí l’esquema de la planxa central. La forma general (contorn) està fet amb la base de la plantilla real, i com té forma irregular, per adaptar-se als baixos i sobretot per passar al voltant del dipòsit de gasolina. Pots observar que l’esquema inclou moltes mesures i cotes perquè te li puguis fabricar tu mateix/a

Com que la mecanització (talls, trepants, plegats) és manual, et suggereixo que et facis una plantilla de cartró que puguis “presentar” al lloc de la instal·lació per tal de poder fer les marques i ajustos necessaris perquè la peça de metall et quedi perfecta i t’encaixi sense problemes.

Renault Dauphine - Planxa protegeix baixos central. Plantilla i esquema

Clica a les imatges per ampliar o baixar-te les plantilles

Deixo aquí esquema i plantilles de la planxa central (clica sobre les imatges i de les esquadres per al seu ancoratge a la zona que queda sota el diferencial. Recorda que
aqui tens els detalls de la fixació de les esquadres al vehículo
.

Renault Dauphine/Gordini planxa central protegeix baixos: Esquema
Renault Dauphine/Gordini planxa central protegeix baixos: Contorn, trepants, cotes i línies de plegament (en blau gruixut)
Planxa cobreix per a Renault Dauphine. Esquadres fixació
Planxa cobreix per a Renault Dauphine. Esquadres fixació

Pots veure aquí l’aspecte general final de les planxes un cop instal·lades. Després d’aquesta vista general, et mostre més avall una galeria d’imatges amb les diferents fases de preparació.

Les xapes, com en les altres ocasions, estan reforçades estructuralment amb angle d’alumini reblat, cosa que els dona rigidesa (sobretot per a aquesta planxa central que és considerablement llarga) i proporciona un marc per allotjar una escuma que retingui qualsevol líquid que pugui caure.

Renault Dauphine - Planxa protegeix baixos central. Galeria d' imatges

Clica sobre cada imatge per a ampliació i veure descripció del procés

Aquesta galeria de la planxa central és més resumida que les de la part III perquè molts dels detalls són comuns entre elles. Detalls que pots veure a les subgaleries de la part III d’aquest post. De totes maneres, et deixo aquí tres de les parts més rellevants:

Per a la resta d’opcions específiques d’aquesta planxa central, pots clicar a les fotos més avall per obtenir imatge ampliada i :

Desplaça cap amunt