Cargol politja cigonyal Renault Dauphine/Gordin/4CV "dent de loup"

Extreure cargol de la politja del cigonyal Renault Dauphine/Gordini/4CV

La “dent de loup”

El famós "dent de loup": El cargol de la politja del cigonyal dels motors Ventoux

Els motors Renault Ventoux (Dauphine, 4CV, Gordini) tenen un cargol de politja de cigonyal amb una forma molt peculiar que en pot dificultar el desmuntatge. Aquí t’ensenyo un senzill mètode per fer-ho molt fàcilment (això sí, amb alguna eina, però que no és cara en absolut).

La dificultat consisteix en el fet que, afegit a les particularitats d’afluixar una politja de cigonyal, aquesta té un cargol amb un cap que està dissenyat per acoblar la maneta d’arrencada i que aquesta maneta sigui automàticament expulsada cap enrere en el moment que el motor s’engega (d’una altra manera, podria trencar el canell de la persona que arrenca el cotxe amb aquest mètode).

Politja cigonyal+manovella Renault Dauphine. Vista general
La maneta per a arrencada manual (en vermell) s'introdueix a través d'un orifici del para-xocs que també travessa la planxa del panell posterior, accedint al cargol de la corriola del cigonyal.

Aquest cap de cargol no té cap manera que s’assembli a qualsevol cap de cargol més o menys estàndard.

En aquest post et comparteixo informació que et pot ser útil per retirar una politja de cigonyal en general, però si vols passar directament els punts específics dels Renault Dauphine/Gordini/4CV, pots clicar AQUI

Generalitats: Treure la politja del cigonyal

En termes generals, l’extracció d’una politja del cigonyal és una cosa que requereix una certa experiència en temes mecànics. Encara per als professionals, en alguns casos representa un repte (o un maldecap) important en certs models. Bàsicament té tres punts a considerar:

 • És una politja cargolada en un eix que també gira
 • El parell de collament és molt alt: En la majoria dels vehicles és la peça amb el parell de collament més alt: Pot arribar a ser entre 150 Nm i 400 Nm.
 • En algunes ocasions no hi ha gaire espai per accedir amb una eina especialitzada i cal retirar altres elements (radiadors, rack (caixa) de direcció). En alguns casos (pocs afortunadament) els manuals de taller suggereixen la retirada del motor.

Sobre les formes generals de treure-la hi ha molts articles, llibres, fòrums i fonts d’informació. Sigui com sigui, els dos primers punts exposats anteriorment es poden superar de dues possibles maneres:

 • Immobilitzar el cigonyal: Se sol fer a través del volant motor, amb una peça especialitzada que trava els pinyons, o bé alguns vehicles tenen procediment per inserir un passador que el bloqueja. Després s’afluixa la rosca amb ajuda d’una barra que estengui la clau i faci de palanca potent.
 • Afluixar el cargol mitjançant un “xoc”

Descargoladores d'impacte

Per mi, sens dubte la millor opció. Si utilitzeu una descargoladora d’impacte, normalment resoldreu els dos problemes d’una sola vegada:

 • Com que l’eina proporciona una sèrie de xocs brutals i molt ràpids (una acceleració molt alta en començar a girar com si es donés un cop de maça en el sentit del gir), no sol ser necessari bloquejar el cigonyal perquè el cargol “cedeix” a els impactes i el cigonyal no tenen temps de començar a girar.
 • Els cargols/descargoladors d’impacte, poden treballar amb parells de collament molt alts (entre 200 i 500 NM, fins i tot més). Resoldràs el problema de superar el parell d’estrènyer sense la necessitat d’usar palanca.

De manera que la meva (personal) recomanació és: Si escometràs aquesta tasca, fes-te amb una. Demana-la prestada, o compra-la. Fins fa poc eren exclusivament pneumàtiques i requerien a més d’un compressor d’una certa magnitud (gasten molt cabal d’aire i necessiten una pressió constant força alta per rendir), però recentment hi ha opcions elèctriques que proporcionen grans resultats. Com et deia: T’estalviaràs la palanca, la immobilització i força mals de cap.

Altres formes: Manualment mitjançant palanca

Si vols fer servir una barra que faci de palanca, òbviament no hi ha cap problema. No obstant això, el meu suggeriment personal és que assegureu que l’acobla al cargol (clau de got normalment) és exactament el de la mida/forma que toca. Si no, pots deformar/coronar el cap del cargol. Si això passa, creu-me que estaràs en un problema.

Si fas servir una palanca, necessitaràs bloquejar el cigonyal adequadament (amb eines específiques o amb el mètode del fabricant, si n’hi ha). A continuació podeu veure la foto d’una eina típica de bloqueig del cigonyal per la corona del volant motor. Si es vol travar aquest, hi ha eines que el bloquegen per la corona o com et deia, en molts casos el fabricant el preveu deixant un orifici al qual s’accedeix quan el motor està en una certa fase de gir, pel qual es pot ficar un passador que bloqueja el volant motor (per exemple els motors M20 de BMW portaven aquest sistema)

Mètodes poc aconsellables. Com NO intentar afluixar la politja del cigonyal

Mètodes NO aconsellables: Com en tots els treballs, n’hi ha. Formen part de l’ideari de comentaris “de rotllana”, procediments de “el meu cunyat/amic/veí m’ha dit que” 😊. Un professional mai no els utilitzarà (o jo almenys no en conec cap). Jo, personalment et DESACONSELLO que els facis servir.

Com igualment els veuràs descrits en fòrums i similars, no són cap misteri així que et dono un resum d’alguns que mentre escric això, em vénen al cap i que recordo haver vist/oïda/llegit. Així et puc donar el meu comentari de per què per mi, NO són ​​aconsellables. Aquí teniu la llista d’alguns dels mètodes terrorífics mereixedors d’un “ARRRG!!!!”:

 • El de travar el volant motor ficant un tornavís pla gruixut entre les dents del mateix: I sí, ja sé que és molt habitual. Però podeu trencar o deformar les dents de la corona del volant motor. Si a més ho estàs fent sobre un cotxe clàssic, pots trobar que ja no hi ha recanvi. Malament
 • El de travar el cigonyal engranant la 4a marxa i frenant el cotxe: Càrregues tota la força de la palanca i el brutal parell de (Des)collament que has d’aplicar sobre la transmissió, la caixa de canvis i l’embragatge. Malament.
 • El de travar l’arbre de lleves per així aconseguir que no giri tampoc el cigonyal: Com el cas anterior carregaràs tota la força sobre on no hauria de: en aquest cas sobre la cadena/corretja de distribució i/o els pinyons/corones de l’arbre de lleves. Potser us passaran una o vàries d’aquestes coses:
  • Deformar la cadena de distribució.
  • Estirar la cadena/corretja de distribució.
  • Trencar la cadena/corretja de distribució.
  • Fer malbé l’eix/rodament al voltant del qual gira el pinyó de l’arbre de lleves.
  • Danyar els suports/canells de l’arbre de lleves.
  • Fer “saltar” una o més dents de la distribució -en les de cadena és més difícil, però en les de corretja no tant- i si no te n’adones, tindràs aquesta descompensada (i si la “descompensació” és molt gran, la primera posada en marxa serà la mort del motor per xocar vàlvules amb pistons).
 • El de la clau plana gran enganxada al cargol de la politja, posar el motor en marxa i fer que el xoc de la clau contra el terra afluixi el cargol: Aquest és, per a mi, de llarg, el pitjor de tots. Els tres anteriors, al capdavall, només poden acabar fent malbé el motor i ja. En definitiva, res que una mica de diners, un material i unes hores de feina no puguin arreglar. Aquí, en canvi, el risc que la clau surti disparada és alt. Si la clau surt disparada i impacta sobre una persona, no crec que calgui explicar gaire cosa mes: un cop així sobre algú pot ser mortal de necessitat. Creu-me. No crec que valgui la pena jugarsela.

Politja del cigonyal en el cas particular del Renault Dauphine/Gordini/4CV

PARELL DE COLLAMENT : Com a informació et comparteixo que d’acord amb els antics manuals de Renault de l’època, el parell de collament especificat en aquest cargol és de 5 MKg (o sigui uns 49 Nm) . És un collament reduït comparat amb altres models, però també és cert que no és aquest un motor de grans dimensions.

Retirar cargol politja cigonyal a Renault Dauphine-Gordini-Ondine-4/4-4CV
Aquest és el famós "dent de loup", el cargol que fixa la corriola del cigonyal als Renault de motor Ventoux, Serra (Dauphine, Gordini, 4CV, etc)

Com ja et deia, en aquest model de cotxes, el cargol de la politja del cigonyal té un cap una mica peculiar. A França li diuen la “dent de loup” (“Dent de llop” en català). Aquesta manera peculiar que es veu és perquè té en realitat dos ancoratges. El “menys profund” és per enganxar la maneta d’arrencada -com sabràs aquests models poden arrencar-se amb manivela- La forma dels dos sortints en forma de “ullal” (d’aquí el sobrenom en francès) serveix perquè una vegada el motor arrenca , la maneta sigui expulsada evitant danys a la persona que maneja la mateixa (si no, probablement seria trencament de canell).

El segon ancoratge, el més profund, és el que s’usa per afluixar o prémer el cargol.

Com es pot veure, acaba sent una mena de “cargol gegant” de tornavís “pla”.

Com et deia al començament, en aquest article t’ensenyo com es pot fer un útil per poder afluixar o prémer el cargol.

Va existir una eina oficial de Renault a l’època que consistia en una espècie de ferro en angle recte i que atacava el cap del cargol:

Retirar cargol politja cigonyal a Renault Dauphine-Gordini-Ondine-4/4-4CV
Antiga eina oficial Renault per cargol politja cigonyal

També corre una referència antiga d’un útil que “agafava” tangencialment el cargol per poder girar-lo:

Antiga eina desbloqueig politja cigonyal renualt Dauphine-4CV
Antiga eina desbloqueig politja cigonyal renualt Dauphine-4CVñal

Ambdues eines assumien que l’afluixament del cargol es feia mitjançant un cop de maça. Si bé la primera pistola d’impacte es va inventar l’any 1934 (segons vaig poder veure furgant per documentacions i articles), aquestes probablement no es van fer populars als tallers fins força anys més tard.

Com fer per al Renault Dauphine/Gordini/Renault 4CV

Com has de saber, i/o hauràs vist en diverses fotos d’aquesta pàgina, el cargol està protegit per una “campana” al voltant del mateix. Aquesta campana serveix per centrar la maneta quan vols arrencar el cotxe amb maneta. I per tant el teu útil ha de “passar” per dins la campana.

Material que necessitaràs:

Necessitaràs:

 • Una clau de got de 22mm. Té l’amplada exacta del cap del cargol de la corriola del cigonyal per tant tens garantia que no et “trobarà” a la campana
 • Una platina de ferro de 3 mm de gruix. Si és menys, es doblegarà i la seva deformació vaig poder fer que no afluixi el cargol. Ha de tenir una mida de 35mm de llargada x 30 mm d’amplada. Aquesta amplada ha de ser tan gran que entri molt justa dins la clau de got. Podeu tallar la peça amb una serra radial a partir d’un tros de passamans de ferro. Et recomano que la tallis amb una lleugera forma de falca. Així (fes clic a la imatge a continuació):
Retirar cargol politja cigonyal a Renault Dauphine-Gordini-Ondine-4/4-4CV
Esquema acoblament per retirar cargol politja cigonyal_motor_Renault-Gordini-Ondine-4CV-4/4/

… de manera que la puguis orientar a la boca de la clau i poder fer entrar la platina d’un cop de maça dins la mateixa. D’aquesta manera garanteixes que la peça quedi completament encaixada dins la clau.

Com pots veure, jo he fet la peça amb una longitud tal que només sobresurt 2 cm. No ens interessa allargar gaire més la peça perquè com afluixarà per “cop”, més llarga és la platina de ferro, més procliu serà a recargolar-se i deformar-se.

Necessitareu també un allargador de clau de got d’uns 11 o 12 cm. El que jo tinc fa 11 cm més 1 cm de l’acoblament de la clau de got, és a dir, 12 en total: Amb aquesta longitud és suficient per arribar al cargol. No en necessites més.

Aquí pots veure el conjunt pletina+clau de got i el seu acoblament en un cargol com el de la corriola:

MOLT IMPORTANT : El cargol de la corriola de cigonyal dels Renault Dauphine/Gordini/4CV, és de gir STANDARD, així que AFLOXA A ESQUERRES , és a dir, en el sentit contrari a les manetes del rellotge. En resum, com el 99% de cargols.

Procediment:

 • Desconnecta la bateria. Important perquè després hauràs de desconnectar la bobina, i per aquella zona tens alguna borna del positiu del regulador que està descoberta i no voldràs que accidentalment una clau o tornavís faci contacte entre un positiu “viu” que tinguis per allà i la carrosseria.
 • Desmunta el para-xocs del vehicle (o almenys la part central): Al Gordini, s’accedeix fàcilment als cargols que uneixen la part central amb els dos extrems, així que pots desmuntar només una de les dues puntes del para-xocs, afluixar l’altra i retirar el tram central. En tot cas, pots fer com et sigui més còmode.
 • Protegeix l’orifici de la carrosseria que es fa servir per ficar la maneta amb cinta de carrosser. Et suggereixo que posis diverses capes: Així protegiràs la pintura de la zona de moviments involuntaris de la clau
Orifici maneta Renault Dauphine: Protecció
Per tal de no fer malbé la pintura quan fiquem un allarg per al tornavís de xoc, cobrim el forat amb un parell de capes de cinta de carrosser.
 • Afluixa la dinamo i retira la corretja que uneix la dinamo amb la corriola del cigonyal:
 • Retira la bobina d’encesa que està cargolada a la tapa de distribució. Amb una clau de 10mm ho faràs sense dificultat. Com que aquests motors no solien portar un codi de colors molt estricte (moltes vegades tots els cables eren negres simplement), pots “lligar” els de cada borna de la bobina:

Al nostre Gordini , com que porta un condensador de paràsits, un cable de senyal de tacòmetre i alguna cosa més, vaig preferir lligar-los per després no haver de pensar en el moment de la reconnexió.

NOTA : En el meu cas, vaig treure la bobina després d’afluixar el cargol i abans de treure la corriola. Però és millor retirar la bobina des del començament. Tindràs més visibilitat/comoditat 😊

 • Passa l’allargador de la clau per l’orifici de la maneta. Ho has de fer sense la clau de got del 22, perquè altrament, no passarà
 • Amb l’allargador a dins, posa la clau de got-pletina a l’extrem del cargol i presenta-ho assegurant que agafa bé el cap del mateix. Vigila molt bé aquesta maniobra i assegura que ha agafat el cargol per la zona d’afluixar que NO és la de la maneta. Si t’equivoques, pots fer malbé el cap del cargol i en aquest cas la teva feina s’haurà multiplicat per 10 en un instant.
 • Acobla la (descargoladora) d’impacte a l’altra banda de l’allargador.
 • Assegura bé el suport sobre el cargol: bé perpendicular, recte i recolzat. Dóna cops “curts” de gallet i observa que no faci girar la corriola de forma “boja” (no caldria, però controla això). Assegura, per cert de tenir el cotxe en punt mort però frenat (el gordini pesa molt poquet i només t’hi recolzis, el desplaçaràs)
 • Si tot va bé, al cap de dos o tres “tocs” curts de la tornavís d’impacte, el cargol sortirà sol.
 • Un cop amb el cargol afluixat, si la politja del cigonyal no surt per estar “clavada” pots fer servir qualsevol dels extractors de politges del mercat. Hi ha força lloc per ficar-ne un. Qualsevol extractor de urpes o algun dels de politja et valdrà. Per al suport central de l’extractor, et recomano que facis servir el propi cargol afluixat o una peça que impedeixi que el suport central de l’extractor “mossegui” l’interior de la rosca del cargol.
 • Un cop la politja “cedeixi” una mica amb l’extractor, sol sortir gairebé sola.
 • Aquest és el preliminar per treballar la distribució. En els propers dies et prepararé un altre post amb detall de com canviar la distribució a aquest motor. És molt fàcil i arribat a aquest punt, val la pena reemplaçar el pinyó i retingues (si hi ha retencions, perquè hi ha versions que no).
 • També et recomano: si el “coll” de la corriola presenta esquerdes o acanalaments o bé si aquesta presenta alguna deformitat, canvia-la. És un recanvi fàcil de trobar i no us costarà més de 50 Euros.

CONCLUSIONS I RESUM

 • El problema d’aquest cargol no és tant l’estrenyi que té sinó la forma del cap. No és de les politges de cigonyal més estretes, però el cargol fa malament agafar.
 • Aquest mètode es pot utilitzar SENSE treure el motor. Simplement traient el para-xocs, pots fer servir el forat que hi ha al panell posterior (i que s’usa per a la maneta d’arrencada a mà) per passar un allargador de clau. Cal treure el para-xocs (o almenys el tram central) perquè si bé porta el mateix forat a l’alçada del panell posterior, i que arriba fins a l’eix de la politja del cigonyal, el forat del para-xocs és més estret i només deixa passar la manivela d’arrencada manual del motor, però no un allargador estàndard de claus de got de mitjana polzada (que és l’habitual). Pots veure aquí de nou la imatge del que explico. Pots veure el forat d’entrada de la maneta a través del para-xocs i el panell posterior fins a la politja del cigonyal.
 • Si no tens cargoladora d’impacte pneumàtica, ara n’hi ha elèctriques a preus molt assequibles. Creu-me que si t’agrada treballar en temes de mecànica, és una gran inversió.
 • Si fas aquesta operació amb el motor muntat al cotxe, un petit mirall t’anirà molt bé per veure l’estat de la rosca del cargol, la guàrdia, revisar si veus restes fuites d’oli, etc.
 • Si necessites qualsevol informació o tens algun dubte, em pots contactar, i estaré encantat de respondre qualsevol pregunta que tinguis.
Renault Dauphine
Desplaça cap amunt